Groene selder

wanneer groene selder in seizoen eten?

Voordelen Veel vezels, maar ook vit A en tal van mineralen

Hoe kiezen Stevige frisgroene stengels en bladeren

Hoe bewaren Gewikkeld in een natte doek in de koelkast

Selder behoort tot de familie van de schermbloemigen en is nauw verwant aan o.a. peterselie, kervel en venkel. 

Het is van nature een tweejarige plant die het eerste jaar enkel bladeren vormt en pas het jaar erna bloeit en uiteindelijk sterft. 

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 36 kcal
152 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0 g
0 g
0 g
0 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
7,4 g
7,4 g
Eiwitten 0,7 g
Vezels 1,6 g
Zetmeel 0,2 g
Zout 0,35 g
Water 95 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 50 mg 
Folaat µg
Fosfor              40 mg
IJzer 0,1 mg
Jodium 1,1 µg
Kalium 332 mg
Koper 0 mg
Magnesium
10 mg
Natrium 139 mg
Selenium µg
Vitamine A µg
Vitamine B1 0,06 mg
Vitamine B2 0,08 mg
Vitamine B6 0,1 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 3 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 0 mg
Vitamine K µg
Zink 0,1 mg

Wat zijn de voordelen van groene selder?

Groene selder is een goede bron van vitamine A, maar ook van mineralen zoals kalium, fosfor, natrium en calcium. Daarnaast bevat selder veel vezels.

Hoe groene selder kiezen?

Kies een frisgroene selder, met stevige stengels en frisse bladeren die niet slap hangen.

Hoe groene selder bewaren?

Om te voorkomen dat je selder uitdroogt, bewaar je hem het best gerold in een vochtige doek (of keukenpapier) in de groentenlade van de koelkast. Hij blijft zo een week goed.

Overschotjes selder kun je gemakkelijk invriezen nadat je de stukjes even blancheert.

Verlepte selder kun je reanimeren door de onderkant weg te snijden en stengels in een glas water te zetten. 

Hoe groene selder klaarmaken?

Selder is lekker in soep, bij mosselen of in spaghettisaus. De groente heeft een sterke aromatische smaak, gebruik daarom best niet te veel.

Je kunt ook pesto maken met de bladeren, of de stengels rauw serveren als aperitiefhapje met een dipsaus. 

Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen